Zirai Don, Bal Üretimini Vurdu

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı: Zirai Don Arıcılara Büyük Zarar Verdi

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Ziya Şahin, zirai donun arıcıları olumsuz etkilediğini belirterek, bal üretiminin bu yıl geçen seneye göre çok daha düşük olacağını ifade etti.

Şahin, yaptığı açıklamada, ülkenin birçok bölgesinde görülen zirai donun tarım sektöründe ciddi sorunlara neden olduğunu vurgulayarak, bahçelerde elma, şeftali, kayısı, kiraz, vişne gibi meyveleri, doğadaki otları ve kır çiçeklerini yok ettiğini belirtti.

Kır çiçekleri ve meyve çiçeklerinin zarar görmesinin ardından arıcıların iş yapacakları bir ortamın kalmadığını söyleyen Şahin, “Meyvecilik sektörü zarar gördüğünde biz de zarar görüyoruz. Biz tarımsal üretimin temelini oluşturuyoruz. Ancak şu anda emek verilecek bir alan kalmadı, tarım sektörü büyük zarar gördü. Arıların çalışabileceği bir doğa alanı dahi kalmadı.” dedi.

Arıların önemine dikkat çeken Şahin, arıcılığın tarım sektörünü güçlendiren ve katma değer sağlayan bir faaliyet olduğunu ifade ederek, arıların döllenme ve verim açısından büyük öneme sahip olduğunu belirtti.

Arıların zarar gördüğüne ve durumun vahim olduğuna vurgu yapan Şahin, “Arılarımız gelişmediği için üçüncü ya da dördüncü çiçekler olsa bile bal alamayacağız. Arılarımız gelişseydi, daha fazla bal üretebilirdik. Ancak şu anda ciddi kayıplar yaşadık. Orta Anadolu’da bulunan arılarımızda büyük zararlar meydana geldi. Kırıkkale’deki arıların yüzde 80’i zarar gördü. Bu zararlar dengesiz hava koşullarından kaynaklandı. Geçmiş yıllarda arıcılarımıza kovan başına şeker yardımı yapılıyordu, ancak bu yıl hiçbir destek alamadık. Arıcılarımız perişan durumda.” dedi.

“Bal Üretiminde Ciddi Kayıplar Olacak”

Meyve üreticilerinin durumunun kötü olduğunu ancak arıcılarda durumun çok daha kötü olduğunu söyleyen Şahin, “Geleceğe yönelik planlar yapamıyoruz. Türkiye’nin ortalama bal üretimi yıllarca 115 bin ton civarındaydı. Geçen yıl 80 bin ton civarında bal üretimi gerçekleşti ve bu miktar kendi ihtiyacımızı karşıladı. Ancak 2025 yılı için bir öngörüde bulunmak şu an mümkün değil. Ülkemizde üretilen balın yüzde 35-40’ı çam balıdır ve bu bal, Ege ve Akdeniz bölgesindeki çam ormanlarından elde edilir. İklim değişiklikleri büyük sorun teşkil ediyor. Temmuz ayında sıcaklar artarsa bal üretimi olumsuz etkilenecektir. Arıcılarımız sürekli arılarının durumuna dikkat etmeli, yavru üretimine önem vermelidir. Bu yıl 80 bin ton bal üretimi hedefine ulaşmak oldukça zor görünüyor. Maalesef ciddi kayıplarla karşı karşıyayız.” – BURSA

Related Posts

138 yıllık gıda devi iflas ediyor: 25 bin alacaklı sırada bekliyor

Market raflarında uzun yıllardır yer alan 138 yıllık köklü bir gıda markası, iflas koruma başvurusunda bulunarak faaliyetlerini mahkeme gözetiminde satışa çıkarma kararı aldı.

Türkiye’nin sivil havacılıktaki güçlü deneyimi eğitimle Moritanya’ya taşınacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) ile Moritanya İslam Cumhuriyeti Sivil Havacılık Ulusal Ajansı arasında, sivil havacılık alanında kapsamlı bir işbirliği mutabakatı imzaladıklarını belirtti.

ASELSAN’dan 71,9 milyon dolarlık sözleşme

ASELSAN ile Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı arasında Yeni Nesil Ağ Tabanlı Askeri Haberleşme Sistemleri’nin tedarikine yönelik tutarı 71 milyon 886 bin 91 dolar olan sözleşme imzalandı.

Wall Street haftaya rekorla başladı

New York borsası, haftanın ilk işlem gününü güçlü kazanımlarla kapattı. Yatırımcıların ABD’nin ticaret partnerleriyle anlaşma sağlayacağına dair iyimserliği, endeksleri yukarı taşıdı. Dow Jones endeksi 300 puana yakın artarak yüzde 0,63 yükselişle 44 …

Çalışma hayatına ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi TBMM’de!

Çalışma hayatına ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifine göre, yaşlılık, malullük, ölüm aylığı almakta olan emeklilere ve hak sahiplerine ödenen asgari aylık ödeme işlemlerine yönelik usul ve esasları belirlemeye Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yetkili olacak.

Çin’de imalat sanayii üst üste üçüncü ayda da daraldı

Deflasyon endişeleri ile beraber tüketici talebi de zayıf seyrediyor