Yeni Hidrojen Üretim Yöntemi Geliştirildi

BEİJİNG, 15 Şubat (Xinhua) — Peking Üniversitesi liderliğindeki uluslararası bilim insanlarından oluşan bir ekip, karbondioksit emisyonlarını doğrudan ortadan kaldıran yeni bir hidrojen üretim yöntemi geliştirdi.

Cuma günü Science dergisinde yayımlanan araştırma, hidrojen sektörü için çevre dostu ve ekonomik olarak uygulanabilir bir çözüm sunuyor.

Etanol reformasyonu yoluyla gerçekleştirilen geleneksel hidrojen üretim yöntemlerinde tipik olarak 300-600 santigrat derece arasında değişen yüksek sıcaklıklara ihtiyaç duyuluyor. Büyük miktarda enerji tüketiminin söz konusu olduğu bu yöntemler aynı zamanda önemli düzeyde karbondioksit emisyonlarına yol açıyor. Öte yandan yeni yöntemde tarım ve ormancılık atıklarından elde edilen biyoetanol sadece 270 santigrat derece sıcaklıktaki suyla reaksiyona sokularak hidrojen üretiminde yeni bir katalizör olarak kullanılıyor.

Araştırma ekibi tarafından son on yılda geliştirilen bu yeni iki metalli katalizör, geleneksel etanol reformasyonunda söz konusu olan teknik zorluklarının aşılmasını sağlıyor. Aktif bölgeleri hassas bir şekilde düzenleyerek reaksiyon sıcaklığının düşmesini sağlayan bu yöntemde reaksiyon yolunu tamamen değişiyor.

Peking Üniversitesi’nde araştırmacı olan Ma Ding, “Araştırmamız karbondioksit emisyonunun söz konusu olmadığı verimli hidrojen üretimi için yeni bir yol öneriyor” dedi.

Araştırmada yeni yöntem sayesinde gıda koruma, üretim ve ilaçlarda yaygın olarak kullanılan organik bir kimyasal olan asetik asidin de üretildiği bulundu.

Ma, “Bu süreçte yüksek değere sahip asetik asidin de üretilmesi, sektör açısından önemli bir ekonomik potansiyel ortaya koyuyor” ifadelerini kullandı.

Yapılan ileri analizler, yeni hidrojen üretim yönteminin ölçeklenebilir olduğunu ve endüstriyel düzeyde ticari olarak uygulanabilme potansiyeline sahip olduğunu gösteriyor.

Ma, “Gelecekteki net sıfır emisyon hedeflerini karşılarken günlük yaşam için ihtiyaç duyduğumuz ürünleri üretmenin sürdürülebilir yollarını bulmak kimya sektörü için önemli bir sorun ve hidrojen yaygın olarak kilit bir çözüm olarak kabul ediliyor” dedi.

Araştırma ekibi, buldukları yenilikçi katalitik teknolojinin, yeşil hidrojen ekonomisini ilerletmede ve küresel karbon nötrlüğü hedeflerine ulaşmada çok önemli bir rol oynayabileceğine inanıyor.

Araştırma, Peking Üniversitesi, Çin Bilimler Akademisi Üniversitesi, İngiltere’deki Cardiff Üniversitesi ve diğer enstitülerden araştırmacılar arasında işbirliği ile içine yürütüldü.

Related Posts

İran’ın dini lideri Ali Hamaney kimdir ve ailesi ne kadar güçlü?

İran’ın dini lideri Ali Hamaney kimdir ve ailesi ne kadar güçlü?

ABD Suriye’de kritik üslerden çekildi iddiası

Reuters’in geçtiği habere göre ABD Suriye’deki iki üssünden çekilme kararı aldı

AB: İran nükleer silaha sahip olamaz ama bunu önlemenin yolu diplomasidir

AB: İran nükleer silaha sahip olamaz ama bunu önlemenin yolu diplomasidir

CHP’den mecliste İBB operasyonlarına tepki: Nuhoğlu’nun ifadesine: ‘Bu iftiranın neresini düzeltelim’

İstanbul Büyükşehir Belediyesi CHP Grup Başkanvekili Ülkü İnanlı Sakalar, İBB Meclisi’nde yaptığı konuşmada, İBB’ye yönelik operasyonlar kapsamında tutuklanan ve daha sonra itirafçı olarak iş insanı Ali Nuhoğlu’nun ifadelerine yer verdi. Sakalar, Nuhoğlu’nun iddialarını yalanladı.

FBI: ABD’nin Minnesota eyaletinde siyasetçilere saldırı düzenleyen zanlı, başka siyasilerin evine de gitmiş

FBI: ABD’nin Minnesota eyaletinde siyasetçilere saldırı düzenleyen zanlı, başka siyasilerin evine de gitmiş

Trump ağzındaki baklayı çıkardı! ‘İran anlaşmaya yanaşmazsa…’

Kanada’nın ev sahipliğinde düzenlenen G7 Zirvesi, uluslararası ticaret ve güvenlik başlıklarının yanı sıra ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’a yönelik açıklamalarıyla dikkat çekti. Trump, İran ile yürütülen nükleer müzakerelere ilişkin net mesajlar …