OECD, Türkiye raporunu açıkladı: En hızlı büyüyen ülke

Türkiye İnceleme Raporu: OECD’den Önemli Tavsiyeler!

OECD, Türkiye’nin ekonomik performansını değerlendirdiği “Türkiye İnceleme Raporu”‘nu yayımladı. Rapora göre son 10 yılda Türkiye, OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ekonomilerden biri oldu ve yıllık ortalama yüzde 4,9 büyüme kaydetti.

Raporda ayrıca, halkın yaşam standartlarının iyileştiği, iş gücü piyasasında ve sosyal göstergelerde önemli gelişmeler sağlandığı belirtiliyor. Türkiye’de iş gücüne katılım oranı artarken yoksulluk oranı da önemli ölçüde azaldı.

Enerji, atık, su tüketimi gibi çevresel konularda ilerleme kaydeden Türkiye, ekonomik büyümesini çevreye duyarlı bir şekilde sürdürmeyi hedefliyor.

Ekonominin Normalleşme Süreci

OECD’nin raporunda 2023 seçimlerinin ardından Türkiye’de ekonomik politikaların normalleşme sürecine girdiği ve makroekonomik istikrarın sağlanması için adımlar atıldığı vurgulanıyor.

Para ve maliye politikalarında uygulanan sıkılaştırma önlemleri finansal piyasalarda istikrarın artmasına katkı sağlarken, enflasyonun hedeflerle uyumlu seviyelere gelmesi için önem taşıyor.

Ekonomik Beklentiler

OECD, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,1, 2026’da ise yüzde 3,9 büyüyeceğini ve enflasyonun kontrol altına alınacağını tahmin ediyor.

Öte yandan kamu borcu oranının düşük seyretmesi beklenirken bütçe açığının azalacağı ve ihracatın artacağı öngörülüyor. Vergi reformlarıyla mali disiplinin sağlanması ve yapısal reformların hayata geçirilmesi gerektiği belirtiliyor.

Yeşil Dönüşüm ve Kadın İstihdamı

OECD, Türkiye’nin yeşil dönüşüm sürecini hızlandırması ve kadın istihdamını artırması gerektiğini vurguluyor. Enerji üretiminde kömür yerine yenilenebilir kaynaklara yönelmek, ekonomik büyümeyi sürdürülebilir kılmak için önem taşıyor.

Genel Sekreter Mathias Cormann, Türkiye’nin verimlilik artışını sürdürmesi ve yapısal reformları hayata geçirmesi gerektiğini ifade ederek, Türkiye’nin OECD ülkeleriyle yakınsamayı güçlendirmesi gerektiğini belirtti.

Türkiye İçin Gelecek Öneriler

Mali disiplini koruyarak, yapısal reformları hayata geçirerek ve yeşil dönüşüm sürecini hızlandırarak Türkiye’nin ekonomik büyümesini sürdürülebilir kılmak için adımlar atılması gerektiği belirtiliyor.

Özellikle kadın istihdamının artırılması, çevre dostu politikaların benimsenmesi ve verimliliğin artırılması Türkiye’nin gelecek hedeflerine ulaşmasına katkı sağlayabilir.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

Related Posts

Emeklilere promosyon sürprizi: Bankalar nisan ayı sonunda ne kadar ödüyor?

Bankalar, 2025 Nisan ayı itibarıyla emekli maaşı promosyonlarında cazip tekliflerle öne çıkıyor. Üç yıl boyunca aynı bankadan maaş almayı taahhüt eden emekliler, maaş tutarlarına göre değişen miktarlarda nakit promosyonlardan faydalanabiliyor. İşte bankaların güncel kampanyaları ve sundukları avantajlar…

TOBB Başkanı’ndan Türkiye ekonomisi açıklaması

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Geçen sene ülke milli gelirimiz 1,3 trilyon dolara ulaşarak rekor kırdı. Küresel mal ihracatından aldığımız pay yüzde 1,08’e, hizmet ihracatından ise yüzde 1,3’e yükselerek tarihinin en yüksek seviyelerine çıktı.” dedi.

Talep patlaması yaşandı, yetişemiyorlar: 24 yeni fabrika açılacak

Yapay zeka sektöründe hızla artan çip talebine yanıt vermek isteyen TSMC adlı şirket, dünya genelinde 24 yeni fabrika kurmaya hazırlanıyor.

Ahmet Bolat’tan Yeni Zelanda’ya uçuş müjdesi

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, Yeni Zelanda Başbakanı Christopher Luxon ile bir görüşme gerçekleştirdiklerini ve ülkeye THY uçuşlarının başlaması için gerekli çalışmaları yaptıklarını açıkladı.

Bakan Uraloğlu: 23 yılda demir yollarına 63 milyar dolarlık yatırım yaptık

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin demir yollarında büyük bir dönüşüm yaşadığını belirterek, 23 yılda yaklaşık 63 milyar dolar yatırım yapıldığını açıkladı. Karaman-Ulukışla Hızlı Tren Hattı’nda yüzde 92 ilerleme sağlanırken, seyahat süresi 50 dakikaya düşecek.

Revize üstüne revize edilmişti: Bakan Şimşek’ten enflasyonda düşüş açıklaması!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon beklentilerindeki gelişmeleri değerlendirdi. Bakan Şimşek, enflasyonun yıl sonunda Merkez Bankası’nın tahminlerine uygun olarak gerçekleşmesini beklediklerini ifade etti. Dezenflasyon sürecinin desteklendiğini ve ekonomiye yönelik adımların sürdüğünü belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir