Mavi Vatan’a Türk imzası: 200 asker, 2 helikopter ve 41 bin beygir güçle yola çıkıyor

TCG Gelibolu: Türk Donanmasının Gücü

TCG Gelibolu, adını Çanakkale’den alan ve Türk donanmasının en güçlü unsurlarından biri olan bir firkateyndir. Saatte 29 knot hız yapabilme özelliği, 200 kişilik mürettebatı ve 60 günlük ikmâlsiz görev süresiyle dikkat çekiyor. Aynı anda 2 helikopteri taşıyabilme kapasitesiyle kararlılığını denizlerde ilan ediyor.

Gabya sınıfı firkateyn, Türk Deniz Kuvvetleri’nin en gözde gemilerinden biridir. NATO Daimi Deniz Kuvveti görevine hazırlanan gemi, mavi vatanın vurucu gücünü temsil ediyor. Aynı anda 2 helikopteri taşıma kapasitesine sahiptir.

41 bin beygir güce sahip olan TCG Gelibolu, iki adet General Electric LM2500 gaz türbiniyle donatılmıştır. Yüksek hızı ve uzun süreli görev kabiliyetiyle öne çıkar.

200 kişilik mürettebat kapasitesiyle uzun süreli deniz operasyonları gerçekleştirebilen TCG Gelibolu, hava, su üstü harbi ve denizaltı tehditlerine karşı etkili savunma kabiliyeti sunuyor.

Yerli sistemler ile güçlendirildi

Radar ve elektronik harp sistemleriyle donatılan gemi, Türk savunma sanayisinin ürünü olan GENESİS komuta kontrol sistemiyle modernleştiriliyor. Link-11 ve Link-16 gibi taktik veri bağlantı sistemleri sayesinde NATO görevlerine uygun hale getiriliyor.

TCG Gelibolu, çift helikopter hangarı ve uçuş güvertesiyle deniz karakol helikopterlerini barındırma imkanı sunuyor. Özellikle S-70B Seahawk helikopterleriyle su üstü ve denizaltı savunma harbi görevlerinde etkin rol oynamaktadır.

ABD’ye ikmalsiz ulaşım

TCG Gelibolu Komutanı Deniz Albay Arda Ceylan, geminin Türk donanmasının önemli gemilerinden biri olduğunu vurgulayarak, gemideki personel sayısı ve teknik özellikler hakkında bilgi verdi.

“Toplam 4 bin 100 ton deplasmanı olan TCG Gelibolu, 138 metre boyu ve 14 metre genişliğiyle Türk Deniz Kuvvetleri’nin en büyük gemilerinden biridir. Modern sistemleri ve çok yönlü görev kabiliyetiyle dikkat çeker.” dedi.

Personel konforu ön planda

Gemide savaş sistemlerinin yanı sıra personelin de rahatça görev yapabilmesi için çeşitli sosyal alanlar bulunmaktadır.

Subay ve astsubay salonları, revir ve spor salonu gibi olanaklarla donatılan gemide personel hem görevlerini yerine getirebiliyor hem de dinlenme fırsatı bulabiliyor.

Gemide küçük operasyonların yapılabildiği bir revir de bulunmaktadır. Aynı zamanda askerlerin ihtiyaçlarını karşılayan tabip subayı da görev yapmaktadır.

TCG Gelibolu, Türk Deniz Kuvvetleri’nin gurur kaynağı olan bir gemidir ve denizlerdeki gücünü devam ettirmektedir.

Related Posts

Altının kilogram fiyatı 40 bin lira birden düştü

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda (KMKTP) altın fiyatlarında dikkat çeken bir düşüş yaşandı. Standart altının kilogram fiyatı, gün içinde en düşük 4 milyon 240 bin lira, en yüksek ise 4 milyon 252 bin lira seviyelerini …

Benzinlik fiyatları havalimanlarıyla yarışıyor! Fiyat farkı 3 katına çıktı

Benzinlik istasyonlarında bulunan marketler adeta cep yakıyor. İstasyonlarda bir çikolatanın fiyatı markete göre 3 katı fazlasına satılıyor.

Bir bira grubuna daha zam geldi! Fiyatlar el yakıyor

TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerinin ardından ÖTV artışıyla birlikte alkol ürünlerine yeni zamlar geldi. TBYD Başkanı Erol Dündar, Tuborg grubuna yapılan son zamları duyurdu. 50 cl bir şişe biranın fiyatı 95 TL’ye çıktı.

Spot piyasada elektrik fiyatları! (09 Temmuz 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, spot elektrik piyasasında işlem hacmi bugün düne göre yüzde 8,6 azalarak 2 milyar 107 milyon 279 bin 467 lira oldu. Gün öncesi piyasada bir megavatsaat elektriğin fiyatı, yarın için en yüksek saat 00.00 …

AB ülkelerine dev ihracat! Tam 13 bin 461 ton iç fındık

Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün paylaştığı tarımsal faaliyet verileri açıklamasında, fındık üretimi ve ihracatında önemli yere sahip Düzce’nin ocak-haziran aylarındaki dış satımının büyük bölümünü işlenmiş iç fındığın oluşturduğu belirtildi. Önceki …

AYSAD Başkanı Sait Salıcı: Sanayicimizin dayanacak gücü kalmadı

Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği (AYSAD) tarafından İzmir’de düzenlenen “Adım Adım Dönüşüm” başlıklı panelde konuşan AYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Sait Salıcı, sektörün zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirterek, “Yaklaşık 2,5 yıldır sektör hiç olmadığı kadar zorluklar içerisinde” dedi.