Aydın Hasan – ABD Dışişleri Bakanı Antnoy Blinken, odağında Gazze’nin yer aldığı gelişmeleri görüşmek amacıyla çıktığı ve 9 ülkeyi kapsayan Ortadoğu turuna İstanbul’dan başladı. İki ay içinde iki kez Türkiye’ye gelen Blinken, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşecek. Dün akşam özel uçak ile İstanbul’a gelen Blinken’in, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da kabul edilmesi bekleniyor. Fidan, İslam İş Birliği Teşkilatı ve Arap Ligi Temas Grubu üyesi mevkidaşlarıyla birlikte 8 Aralık’ta Washington’a yaptığı ziyaret sırasında da Blinken ile görüşmüştü.
Blinken, İsrail ile Filistin arasındaki çatışma ortamında bölgeye yaptığı üçüncü ziyaret turu çerçevesinde 6 Kasım 2023’te Ankara’ya ziyarette bulunmuştu. Daha önce İsrail’e gittiğinde “Buraya Yahudi olarak geldim” diyen Blinken’a Ankara’nın koyduğu mesafe, görüşmeye ilişkin ayrıntılara ve protokol uygulamalarına da yansımıştı. Blinken’ın, Ankara ziyaretinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabulü yer almamıştı.
İsveç’in üyeliği
Fidan’ın ABD’li mevkidaşı ile yapacağı görüşmenin ana gündeminde İsrail’in Gazze saldırıları ve bölgede giderek artan gerilim yer alacak. Görüşmede Rusya – Ukrayna Savaşı, Güney Kafkasya’daki barış görüşmeleri gibi diğer bölgesel konuların yanı sıra Meclis aşamasında olan İsveç’in NATO üyeliği, Kongre izni gerektiren F-16 savaş uçağı ve modernizasyon kiti tedariki konularının da ele alınması bekleniyor.
Türkiye’den sonra Yunanistan’a geçecek
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın 11 Ocak’a kadar sürecek Ortadoğu turu, Türkiye (İstanbul), Yunanistan (Girit), Ürdün (Amman), Katar (Doha) Birleşik Arap Emirlikleri (Abu Dabi), Suudi Arabistan (El-Ula), İsrail (Tel Aviv), Batı Şeria ve Mısır’ı (Kahire) kapsıyor. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Blinken’in ziyaretiyle ilgili şu açıklamada bulunmuştu: “Bakan Blinken, ziyaretleri sırasında İsrail’de, Batı Şeria’da ve Gazze’de yaşayan sivillerin hayatlarının korunmasının ve kalan tüm rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamanın taşıdığı öneme; hayat kurtaran insani yardımların Gazze’deki sivillere artan düzeyde ve sürdürülebilir bir şekilde ulaştırılmasını ve temel hizmetlerin teminine yeniden başlanmasını kolaylaştırma yönündeki ortak taahhüdümüze ve Filistinlilerin Gazze’den zorla çıkarılmamalarının güvence altına alınmasına vurgu yapacak. Bakan, Kızıldeniz’de ticari deniz taşımacılığına yönelik Husi saldırılarına karşı caydırıcı olunması ve Lübnan’da gerilimin tırmanmasının önüne geçilmesi de dâhil olmak üzere şiddeti durdurmaya, mevcut söylemi yatıştırmaya ve bölgesel gerilimleri azaltmaya yönelik acil mekanizmaları da ele alacak. Bakan, ABDD’nin, her ikisi de barış ve güvenlik içinde yaşamak üzere, gelecekte İsrail Devleti’nin yanında bir Filistin devletinin kurulmasına yönelik kapsayıcı, somut adımları da içine alacak şekilde Ortadoğu’da barış için gerekli koşulları tesis etmek için ortaklarla birlikte çalışma taahhüdünü de bir kez daha teyit edecek.”