Kalp hastalıklarının tedavisi için ‘kalp kası yamaları’ geliştirildi

Almanya’da Kalp Yetmezliği Tedavisinde Yeni Adım: Umut Veren Gelişme!

Almanya’nın Göttingen Üniversitesi Tıp Merkezi’nde görevli bilim insanları, kalp yetmezliği tedavisi konusunda umut veren bir gelişmeye imza attı. İlk olarak kalp yetmezliği bulunan maymunlar üzerinde yapılan deneylerin ardından, araştırmacılar 2021 yılında 46 yaşındaki bir kadın hastanın kalbi üzerinde benzer bir çalışma gerçekleştirdi.

AA’nın aktardığına göre; geçirdiği kalp krizinden sonra kalp yetmezliği teşhisi konulan hastanın kalbinin dış yüzeyine 400 milyon hücreden oluşan 10 kas dokusu yerleştiren bilim insanları, hastanın durumunun 3 ay boyunca istikrarlı bir şekilde seyrettiğini tespit etti.

Araştırmacılar, 3 aylık sürecin sonunda hastanın kalbini incelediklerinde, kas yamalarının damarlar oluşturduğunu ve kalbin pompalanmasına destek olduğunu gözlemledi.

Bilim insanları, uygulanan tedavinin kalp nakli ihtiyacını tamamen ortadan kaldırmak amacıyla değil, kalp nakli bekleyen hastalara yardımcı olmak için test edildiğini belirtti.

Aynı tedavi yöntemini 14 hastaya daha uygulayan araştırmacılar, daha fazla hastanın bu yeni yöntemle tedavi edilmesini hedefliyor. Araştırmanın sonuçları, “Nature” dergisinde yayımlandı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, kalp hastalıkları dünya genelindeki ölüm nedenleri arasında yer almakta olup, erken teşhislerin tedavi sürecinde büyük önem taşıdığı vurgulandı.

Bilim insanları, uzun yıllardır kök hücreleri veya kök hücreden üretilen kas dokularını kalbe yerleştirmek amacıyla çalışmalar yürütürken, bu yöntemlerin genellikle düzensiz kalp ritmi, tümör oluşumu ve bağışıklık sistemi tarafından reddedilme gibi engellerle karşılaştıkları biliniyordu.

(HABER MERKEZİ)

Related Posts

El, Ayak ve Ağız Hastalığı Aile İçinde Yayılabilir!

El, ayak ve ağız hastalıklarının aile içinde hızla yayılabileceğine dikkat çeken uzmanlar, ebeveynlere uyarılarda bulundu. 

Uyku uzmanında 30 saniyelik hile: Sadece 3 gecede horlamayı durduruyor

Uyku uzmanları, polen mevsiminde artan horlama sorununa karşı sadece 30 saniyelik dil egzersiziyle çözüm sunuyor. Günlük uygulanan bu basit hareket, horlamayı üç günde azaltabiliyor…

Hapşırma ve öksürmeyle bulaşıyor! Tedavisine hemen başlamak kritik önem taşıyor

Öksürme, hapşırma ve konuşma esnasında havaya yayılan damlacıklar yoluyla çok kolay ve çok hızlı bulaşabilen menenjit, tanı ve tedavisinde gecikildiğinde kalıcı nörolojik hasarlara hatta ölüme neden olabiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Çiğdem Kurt, bebeklerde ve çocuklarda menenjitin önemli belirtilerini, toplumda bu tehlikeli hastalıkla ilgili doğru bilinen yanlışları anlattı.

Bilim insanlarından ilginç tespit: Cinsiyete göre farklılık gösteriyor!

İngiltere’deki araştırmalar, melanom cilt kanserinin kadın ve erkeklerde kıyafet tercihi, beden yapısı ve saç şekli gibi faktörlere bağlı olarak farklı vücut bölgelerinde yaygınlaştığını ortaya koydu.

Uzmanı uyardı: Türkiye’de ve dünyada obezite oranı hızla artıyor

Uzmanı uyardı: Türkiye’de ve dünyada obezite oranı hızla artıyor

Havalar ısındı, keneler baş gösterdi!

Prof. Dr. Tuğrul Erbaydar, KKKA’ya karşı aşı bulunmadığını belirterek kene tutunmalarında hızlı müdahalenin hayati önem taşıdığını vurguladı.