Doğru beslenme akademik başarıyı nasıl artırıyor? Uzmanı açıkladı

Öğretim Görevlisi Özlem Demir, doğru beslenmenin sadece fiziksel değil, zihinsel sağlığın da temel anahtarı olduğunu vurgulayarak, beslenmeye dair önerilerde bulundu. Beynin günlük enerji ihtiyacının büyük bir kısmını tükettiğini ifade eden Demir, bu süreçte glikozun ana enerji kaynağı olduğu bilgisini verdi.

Düzenli kan şekeri seviyelerinin, odaklanma ve hafıza üzerinde olumlu etki yarattığını söyleyen Demir, “Özellikle öğrencilerde, doğru beslenme alışkanlıklarının akademik başarıyı artırıyor. Yetersiz veya dengesiz beslenmenin ise başarıyı olumsuz etkiliyor. Omega-3 yağ asitleri, antioksidanlar ve B grubu vitaminler gibi belirli besinler de bilişsel fonksiyonları destekler. Ayrıca sinir sistemi sağlığında kritik bir rol oynayan B12 ve Demir içeren gıdalara da beslenme de yer verilmeli. Düşük demir seviyelerinin odaklanma zorluğuna ve düşük test performansına neden olduğu araştırmalarla kanıtlanmıştır. Bu nedenle aileler, çocukları için bunların dahil olduğu bir beslenme tipi oluşturmalılar” diye konuştu.

‘BAŞARI İÇİN DÜZENLİ ÖĞÜN ŞART’

Düzensiz öğünler, kan şekeri dalgalanmalarına yol açarak dikkat dağınıklığına neden olabilir. Özlem Demir, kahvaltının bu noktada çok önemli olduğunu vurguladı. Araştırmaların, kahvaltı yapmayan öğrencilerin testlerde daha düşük performans gösterdiğini ortaya koyduğuna değinen Demir, aşırı şeker tüketiminin uyku kalitesini düşürdüğünü ve bilişsel fonksiyonları olumsuz etkilediğini belirtti.

FAST FOOD VE KAFEİN TÜKETİMİNE DİKKAT

Demir, aşırı şeker ve fast food tüketiminin ani enerji düşüşlerine neden olduğunu, bunun da öğrencilerin gün içindeki motivasyonunu azalttığının altını çizdi. Ayrıca, aşırı kafein tüketiminin kaygıyı artırabileceği ve uyku düzenini bozabileceği konusunda uyarıda bulundu.

AKADEMİK BAŞARI İÇİN ÖNERİLEN DİYET: AKDENİZ DİYETİ

Demir, “Akademik performansı destekleyen en etkili diyetlerden biri Akdeniz diyetidir. Bol sebze, meyve, tam tahıl, zeytinyağı ve deniz ürünlerinden oluşan bu diyet, antioksidanlar sayesinde beyin fonksiyonlarını geliştirir” dedi.

Demir beslenmeye dair önerilerini 5 madde de özetledi:

– Düzenli öğünler tüketin

– Omega-3, vitamin ve mineral açısından zengin gıdaları tercih edin

– Fast food ve aşırı şeker tüketiminden kaçının

– Kahvaltıyı asla atlamayın

– Akdeniz diyeti gibi dengeli bir beslenme planı benimseyin

Related Posts

El, Ayak ve Ağız Hastalığı Aile İçinde Yayılabilir!

El, ayak ve ağız hastalıklarının aile içinde hızla yayılabileceğine dikkat çeken uzmanlar, ebeveynlere uyarılarda bulundu. 

Uyku uzmanında 30 saniyelik hile: Sadece 3 gecede horlamayı durduruyor

Uyku uzmanları, polen mevsiminde artan horlama sorununa karşı sadece 30 saniyelik dil egzersiziyle çözüm sunuyor. Günlük uygulanan bu basit hareket, horlamayı üç günde azaltabiliyor…

Hapşırma ve öksürmeyle bulaşıyor! Tedavisine hemen başlamak kritik önem taşıyor

Öksürme, hapşırma ve konuşma esnasında havaya yayılan damlacıklar yoluyla çok kolay ve çok hızlı bulaşabilen menenjit, tanı ve tedavisinde gecikildiğinde kalıcı nörolojik hasarlara hatta ölüme neden olabiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Çiğdem Kurt, bebeklerde ve çocuklarda menenjitin önemli belirtilerini, toplumda bu tehlikeli hastalıkla ilgili doğru bilinen yanlışları anlattı.

Bilim insanlarından ilginç tespit: Cinsiyete göre farklılık gösteriyor!

İngiltere’deki araştırmalar, melanom cilt kanserinin kadın ve erkeklerde kıyafet tercihi, beden yapısı ve saç şekli gibi faktörlere bağlı olarak farklı vücut bölgelerinde yaygınlaştığını ortaya koydu.

Uzmanı uyardı: Türkiye’de ve dünyada obezite oranı hızla artıyor

Uzmanı uyardı: Türkiye’de ve dünyada obezite oranı hızla artıyor

Havalar ısındı, keneler baş gösterdi!

Prof. Dr. Tuğrul Erbaydar, KKKA’ya karşı aşı bulunmadığını belirterek kene tutunmalarında hızlı müdahalenin hayati önem taşıdığını vurguladı.