Almanya’da Yaşayan Türkler Dikkat! Sayılı Günler Kaldı
27 Haziran’da resmen yürürlüğe giriyor! Almanya’da yaşayan Türkler dikkat!
Türkiye’nin Düsseldorf Başkonsolosu Ali İhsan İzbul, Almanya’da 27 Haziran itibarıyla yürürlüğe girecek çifte vatandaşlık yasasıyla, daha önce Alman vatandaşlığına geçmiş olanların Türk vatandaşlığına geri dönüş işlemlerinin konsolosluklarda yapılacağını söyledi.
Türkiye’nin Düsseldorf Başkonsolosluğunda, Almanya’da 27 Haziran’da yürürlüğe girecek “Almanya Çifte Vatandaşlık Yasası” kapsamında yeniden Türk vatandaşlığına başvuru sürecine ilişkin, Başkonsolos İzbul ve Vatandaşlık Servisi yetkilisi Beyza Usta bilgi verdi.
Başkonsolos İzbul, söz konusu yasanın 27 Haziran’da yürürlüğe gireceğini hatırlatarak, daha önce Alman vatandaşlığına geçmiş olanların da bu süreçte Türk vatandaşlığına geri dönüş işlemlerinin başkonsolosluklarca kabul edileceğini belirtti.
Konuyla ilgili detayları anlatan Usta da Dışişleri Bakanlığı’nın konuyla ilgili hazırladığı bilgilendirme kitapçığının internet üzerinden hizmete sunulduğunu aktardı.
Usta, şunları kaydetti:
“Müracaatlar vatandaşlarımızın bağlı olduğu konsolosluklar tarafından alınacaktır. Konsolosluk.gov.tr adresindeki randevu modülünden randevu aldıktan sonra açılacak pencerede yeniden Türk vatandaşlığının alınması seçildikten sonra sizlere uyan bilgilerinizi doğru verdiğiniz takdirde istenilen belgeler size belirtilecektir. Yapmanız gereken pasaport kimlik bilgilerinizi girdikten sonra, vatandaşlığa yeniden giriş dilekçenizin dökümünü alıp fiziken konsolosluklara teslim etmeniz gerekiyor.”
Usta, “Türk vatandaşlığından çıkıp Alman vatandaşı olduktan sonra gelişen durum değişiklikleri, evlenme, boşanma, çocuk sahibi olma, ölüm gibi işlemlerin belgelenmesi için bazı belgeler gerektiği takdirde başkonsoloslukların listesinde bulunan tercümanlarımıza bu belgeleri tercüğme ettirmeniz gerekiyor.” şeklinde konuştu.
Başkonsolosluk yetkilileri, salonda bulunanların sorularını da yanıtladı.
Türkiye Dışişleri Bakanlığı Almanya’da sadece Alman vatandaşlığı olan Türklerin “Nasıl çifte vatandaş olabileceklerine” dair bir kitapçık yayınladı.
Kitapçıkta yer alan bilgilere göre Türk vatandaşlığını “çıkma izni” almak suretiyle kaybedenler, anne veya babalarına bağlı olarak Türk vatandaşlığını kaybeden Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralı çocuklardan ergin olmalarından itibaren üç yıl içerisinde seçme hakkını kullanmayanlar ve Mülga 403 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun 25. Maddesine göre kaybedenler başvuru yapabilecek.
Beş yılda vatandaşlık alınabilecek
Artık Alman vatandaşlığına geçecek kimseye geldiği ülkenin vatandaşlığından çıkma şartı konmayacak. Alman vatandaşlığına başvurmak için Almanya’da sekiz yıl kalma koşulu beş yıla düşürülüyor.
Hatta Almanya’ya uyum konusunda, iktisadi ve sosyal bakımdan “özel başarı” kaydeden göçmenlerin vatandaşlığa geçişi üç yılda gerçekleşebilecek.
Bir diğer önemli değişiklik de Almanya’ya gelen ilk kuşak göçmenlerle ilgili olacak. 1960’lı yıllardan itibaren Almanya’ya gelen “misafir işçi” kuşağının vatandaşlığa kabulü kolaylaşacak. İlk kuşak için vatandaşlık testi zorunluğu kaldırılacak. Normalde vatandaşlık için şart olan Almanca dil bilgisi şartında da istisnalar sağlanacak. İlk kuşak göçmenlerden yazılı sınav istenmeyecek, gündelik hayatlarını sürdürebildikleri Almanca dil bilgisi seviyesi yeterli görülecek.
Irkçılar vatandaş olamayacak
Daha önceden vatandaşlığa geçecek kişilerden talep edilen Alman Anayasası’na bağlılık sözü yeni yasada daha belirgin hale geliyor. Antisemitik, ırkçı, yabancı düşmanı veya diğer insanlık onuruna aykırılık teşkil eden suçları işleyenler ya da kadın-erkek eşitliğini, cinsel yönelimleri göz ardı edenler vatandaşlığa kabul edilmeyecek.
Yeni yasa metninde Almanya’nın tarihindeki olaylar göz önünde bulundurularak “Hukuksuz nasyonal sosyalist iktidarı ve onun sonuçları sebebiyle, Almanya’nın, özellikle Yahudi yaşamının korunmasına yönelik özel tarihi sorumluluğuna bağlılık” şart koşuluyor.