Alın, çene veya sırtta görülüyor! Akne hangi bölgede neye işaret ediyor?

Akne Belirtileri ve Tetikleyicileri

Akne, özellikle yüz, sırt, göğüs ve omuzlarda görülen; ciltteki yağ salgısının artması, kıl foliküllerinin tıkanması ve bakterilerin çoğalması sonucunda gelişen iltihabi bir hastalıktır. Akne beyaz noktalar, kırmızı kabarıklıklar ve ağrılı kistler gibi farklı lezyonlarla kendini gösterebilir. Dermatoloji Uzmanı Dr. Özlem Akın Çakıcı, vücutta görüldüğü bölgelere göre aknenin farklı tetikleyicileri olabileceğini belirterek şunları söylüyor:

  • Foliküllerin tıkanmasına yol açan yağlı saç ürünlerinin kullanımı alın, saçlı deri ve ense bölgesinde lezyonların belirgin olmasına neden olabilir.
  • Çene bölgesinde yoğunlaşan lezyonlar kadın hastalarda hormonal bozukluklara işaret edebilir.
  • Sırt ve kalça gibi bölgelerde aşırı terleme, derinin nemli bırakılması ve dar kıyafetler akne oluşumuna katkıda bulunabilir.

Akneye Karşı Önemli Öneriler

Akne oluşumunu engellemek veya var olan akneleri hafifletmek için cilt bakımına dikkat etmek ve sağlıklı beslenmek önemlidir. Dr. Özlem Akın Çakıcı, akne oluşumuna karşı alınması gereken önlemleri şöyle sıralıyor:

  • Doğru cilt bakımı alışkanlıkları edinin: Cildinizi sık aralıklarla alkali sabunlarla yıkamak yerine günde en fazla 2 kez uygun temizleyiciyle yıkayın.
  • Dikkatli kozmetik ürün seçimi yapın: Yağ bazlı ürünler ve kapatıcı özellikteki makyaj malzemeleri akne oluşumunu artırabilir, gözenekleri tıkamayan ürünler tercih edin.

Sağlıklı Beslenme Önerileri

Akne oluşumuna katkıda bulunan yüksek glisemik indeksli gıdalardan uzak durmak ve süt ürünlerinin tüketimine dikkat etmek akne problemlerini azaltabilir.

Yaşam Tarzı Önerileri

Stresin azaltılması, yeterli uyku düzeni, düzenli egzersiz ve uygun kıyafet seçimi akne oluşumunu önleyebilir. Dermatolog tarafından belirlenen tedavi şemasıyla erken müdahale edilerek akne kontrole alınabilir.

Related Posts

Geri ödemeye alınan 5 kanser ilacı sağ kalım oranlarını artırıyor

Yeni düzenleme ile geri ödeme listesine alına 5 immünoterapi ilacı, 25 farklı kanser türünde sağ kalım oranlarını olumlu yönde etkiliyor. Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Buluş, “Bu ilaçlar, hastanın kendi bağışıklık sistemini harekete geçirerek tümör hücrelerine karşı etkinliğini artırıyor. Bu da hastalığın kontrol altına alınması, iyileşme süreci ve 5 yıllık sağ kalım oranlarının artırılmasında önemli avantajlar sağlıyor” dedi.

El, Ayak ve Ağız Hastalığı Aile İçinde Yayılabilir!

El, ayak ve ağız hastalıklarının aile içinde hızla yayılabileceğine dikkat çeken uzmanlar, ebeveynlere uyarılarda bulundu. 

Uyku uzmanında 30 saniyelik hile: Sadece 3 gecede horlamayı durduruyor

Uyku uzmanları, polen mevsiminde artan horlama sorununa karşı sadece 30 saniyelik dil egzersiziyle çözüm sunuyor. Günlük uygulanan bu basit hareket, horlamayı üç günde azaltabiliyor…

Hapşırma ve öksürmeyle bulaşıyor! Tedavisine hemen başlamak kritik önem taşıyor

Öksürme, hapşırma ve konuşma esnasında havaya yayılan damlacıklar yoluyla çok kolay ve çok hızlı bulaşabilen menenjit, tanı ve tedavisinde gecikildiğinde kalıcı nörolojik hasarlara hatta ölüme neden olabiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Çiğdem Kurt, bebeklerde ve çocuklarda menenjitin önemli belirtilerini, toplumda bu tehlikeli hastalıkla ilgili doğru bilinen yanlışları anlattı.

Bilim insanlarından ilginç tespit: Cinsiyete göre farklılık gösteriyor!

İngiltere’deki araştırmalar, melanom cilt kanserinin kadın ve erkeklerde kıyafet tercihi, beden yapısı ve saç şekli gibi faktörlere bağlı olarak farklı vücut bölgelerinde yaygınlaştığını ortaya koydu.

Uzmanı uyardı: Türkiye’de ve dünyada obezite oranı hızla artıyor

Uzmanı uyardı: Türkiye’de ve dünyada obezite oranı hızla artıyor