Hapşırma ve öksürmeyle bulaşıyor! Tedavisine hemen başlamak kritik önem taşıyor

‘BEYİN İLTİHABI’ OLARAK TANIMLANAN MENENJİT

Genellikle halk arasında ‘beyin iltihabı’ olarak bilinen menenjit, her yaş grubundaki kişileri etkileyebilir. Menenjite bebeklerde, küçük çocuklarda ve gençlerde daha sık rastlanmaktadır. Menenjitin belirtileri genellikle ateş, baş ağrısı ve kusma gibi durumlarla kendini gösterebilir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Çiğdem Kurt, “Menenjitin tedavisine mümkün olan en kısa sürede başlanması hayati önem taşımaktadır” diyor.

HAPŞIRMA VE ÖKSÜRME YOLUYLA BULAŞMAKTADIR

Menenjit, beyin ve omuriliği çevreleyen zarların iltihaplanması sonucu oluşur. Menenjite virüsler, bakteriler, mantarlar ve parazitler gibi etkenler yoluyla hızlı bir şekilde bulaşabilmektedir. Uzmanlar, menenjitin genellikle hapşırma, öksürme ve konuşma sırasında havaya saçılan damlacıklar aracılığıyla yayıldığını belirtmektedir. Bu hastalık tedavi edilmemiş üst solunum yolu enfeksiyonları, orta kulak enfeksiyonu ve diğer enfeksiyonlar sonucu da ortaya çıkabilir” diyor.

MENENJİTİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Dr. Çiğdem Kurt, menenjitin bebeklerde, çocuklarda ve yetişkinlerde görülen belirtilerini şu şekilde sıralıyor;

Yenidoğan ve bebeklerde belirtiler: Yüksek ateş, sürekli huzursuzluk, ağlama nöbetleri, kasılmalar, beslenmeyi reddetme, bıngıldakta şişlik, solgun cilt, kusma, soğuk eller ve ayaklar

Çocuklar ve yetişkinlerde belirtiler: Ateş, baş ağrısı, halsizlik, kusma, ense sertliği, kas ve eklem ağrıları, iştahsızlık, bayılma, ışığa hassasiyet, bilinç kaybı, konuşma bozuklukları, ciltte döküntüler

MENENJİTİN ÖNLENMESİ İÇİN 5 ÖNLEM!

Uzman Dr. Çiğdem Kurt, menenjitin önlenmesinin mümkün olduğunu ve alınması gereken önlemleri açıklıyor;

1- Kalabalık ortamlardan kaçının!

Menenjit, hapşırma, öksürme veya konuşma sırasında havaya saçılan damlacıklar yoluyla kolayca bulaşabilir. Bu nedenle mümkün olduğunca kalabalık yerlerde bulunmaktan kaçının.

2- Hijyen kurallarına uyun!

Hijyen, bağışıklık sisteminin güçlenmesi için önemlidir. Ellerinizi düzenli olarak yıkamak, kişisel eşyaları paylaşmamak ve temizliğe dikkat etmek enfeksiyon riskini azaltabilir.

3- Orta Havalandırın!

Menenjit, özellikle kalabalık ve kapalı alanlarda hızla yayılabilir. Bu yüzden bulunduğunuz ortamı düzenli olarak havalandırarak enfeksiyon riskini azaltabilirsiniz.

4- Sağlıklı yaşam tarzı benimseyin!

Menenjitten korunmak için sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz yapma, açık havada zaman geçirme ve vitamin/mineral takviyeleri gibi adımları atmak önemlidir.

5- Menenjit aşısı yaptırın!

Dr. Kurt, menenjitin aşılarla önlenebileceğini vurgulayarak toplumun aşılanmasının önemli olduğunu belirtiyor. Menenjit aşısının düzenli olarak yapılması enfeksiyonun yayılmasını engelleyebilir” diyor.

Related Posts

El, Ayak ve Ağız Hastalığı Aile İçinde Yayılabilir!

El, ayak ve ağız hastalıklarının aile içinde hızla yayılabileceğine dikkat çeken uzmanlar, ebeveynlere uyarılarda bulundu. 

Uyku uzmanında 30 saniyelik hile: Sadece 3 gecede horlamayı durduruyor

Uyku uzmanları, polen mevsiminde artan horlama sorununa karşı sadece 30 saniyelik dil egzersiziyle çözüm sunuyor. Günlük uygulanan bu basit hareket, horlamayı üç günde azaltabiliyor…

Bilim insanlarından ilginç tespit: Cinsiyete göre farklılık gösteriyor!

İngiltere’deki araştırmalar, melanom cilt kanserinin kadın ve erkeklerde kıyafet tercihi, beden yapısı ve saç şekli gibi faktörlere bağlı olarak farklı vücut bölgelerinde yaygınlaştığını ortaya koydu.

Uzmanı uyardı: Türkiye’de ve dünyada obezite oranı hızla artıyor

Uzmanı uyardı: Türkiye’de ve dünyada obezite oranı hızla artıyor

Havalar ısındı, keneler baş gösterdi!

Prof. Dr. Tuğrul Erbaydar, KKKA’ya karşı aşı bulunmadığını belirterek kene tutunmalarında hızlı müdahalenin hayati önem taşıdığını vurguladı.

Kalp Sağlığına İyi Gelen 10 Gıda

Kalbe iyi gelen besinler hakkında bilgi veren uzmanlar, hareketsizlik ve sağlıklısız beslenme alışkanlıklarının kalp ve damar sağlığını olumsuz etkilediğini söyledi.