Akkuyu’nun kaderi Sinop’a mı bağlı?

Akkuyu Nükleer Santrali’nde İşler Yavaşladı: Finansman Sorunu ve Diplomatik Gerilim

Türkiye’nin ilk nükleer santrali olan Akkuyu’da yaşanan gelişmeler endişe verici bir noktaya ulaştı. Siemens Energy’nin, Rusya’ya yönelik yaptırımlar sebebiyle bazı kritik parça ihracatını durdurması, teknik aksamalara neden oldu. Ancak Reuters’ın bildirdiğine göre, asıl sorun finansmanda. Rosatom’un 7 milyar dolarlık fonu henüz aktarmaması nedeniyle üç reaktörün inşaatı askıya alındı.

Akkuyu’daki bu yavaşlamanın arkasında diplomatik bir gerilim olduğu düşünülüyor. Türkiye’nin Sinop’ta planlanan ikinci nükleer santral için Güney Kore ve Çin ile görüşmelere başlaması, Moskova’yı rahatsız etti. Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhachev, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Sinop projesini de kendilerine vermek istediğini açıklamıştı. Ancak Ankara, seçenekleri değerlendirmeye devam ediyor.

Fidan Devrede

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, geçen hafta Moskova’ya giderek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüştü. Haberlere göre Fidan, Akkuyu projedeki sorunların çözümü için destek talep etti. Aynı zamanda Gazprom ile BOTAŞ arasındaki müzakerelere destek vermesini istedi.

BOTAŞ’ın Rusya’ya olan doğal gaz borcunun yaklaşık 27 milyar doları bulduğu iddia ediliyor. Ankara, bu borcun yeniden yapılandırılması için Moskova ile görüşmelerini sürdürüyor. Akkuyu’daki gecikmeler ve Sinop’un geleceği, Türkiye-Rusya enerji ilişkilerinde yeni bir pazarlık sürecine işaret ediyor.

Japonya İstiyordu Vazgeçti

Sinop Nükleer Güç Santrali için ilk olarak Japonya ile görüşmeler yapılmıştı ancak Japon-Fransız konsorsiyumu projesinden maliyet artışı nedeniyle vazgeçti.

20 Milyar Dolarlık Proje Tamamlanamıyor

Akkuyu Santrali’nin çalışmaları 15 yıl önce başladı ve 2023’te tamamlanması planlanıyordu ancak gecikmeler nedeniyle sadece bir ünitenin inşaatı bitirilebildi.

Gecikmede Ambargo Etkili

Avrupa’nın Rusya’ya uyguladığı ambargolar projeyi olumsuz etkiledi. Alman sanayi devi Siemens, federal hükümeti gerekli izinleri vermemekle suçladı.

Fiyatlar Dünya Ortalamasının Üzerinde

Akkuyu Santrali Türkiye’de ilk yap-işlet-devret projesi olacak. Türkiye, Rosatom’a enerji karşılığında kilowatt saat başına 12.35 sent ödeyecek. Bu rakamın dünya ortalamasının 2-3 katı olduğu belirtiliyor.

Related Posts

Wall Street haftaya rekorla başladı

New York borsası, haftanın ilk işlem gününü güçlü kazanımlarla kapattı. Yatırımcıların ABD’nin ticaret partnerleriyle anlaşma sağlayacağına dair iyimserliği, endeksleri yukarı taşıdı. Dow Jones endeksi 300 puana yakın artarak yüzde 0,63 yükselişle 44 …

Çalışma hayatına ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi TBMM’de!

Çalışma hayatına ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifine göre, yaşlılık, malullük, ölüm aylığı almakta olan emeklilere ve hak sahiplerine ödenen asgari aylık ödeme işlemlerine yönelik usul ve esasları belirlemeye Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yetkili olacak.

Çin’de imalat sanayii üst üste üçüncü ayda da daraldı

Deflasyon endişeleri ile beraber tüketici talebi de zayıf seyrediyor

Memur ve emekli zammı için son viraj! En düşük emekli maaşına zam ne olur?

Milyonlarca memur ve emeklinin yeni dönem zamlı maaşları bu hafta belli oluyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 3 Temmuz Perşembe günü haziran ayı enflasyon rakamlarını açıklayacak. Memur ve emeklilerin alacağı zam farkları da netleşecek. Peki kök maaşı düşük olan emekliler için Hazine desteği artırılacak mı? İşte en düşük emekli maaşı için beklentiler…

Araç sahipleri dikkat 140 bin liraya kadar cezası var: Son 2 gün

Ticari araç sahiplerini ilgilendiren UTTS cihazının montaj işlemlerinin tamamlanmasına sadece 2 gün kaldı.

Tesla’nın ABD ve Avrupa başkanını kovduğu anlaşılıyor

Omead Afshar, Tesla’nın ABD ve Avrupa’daki işlerini yönetmek üzere sonbaharda Tesla yönetimine terfi etti. Tesla atamayı resmi olarak hiçbir zaman onaylamadı ancak Afshar’ın ekim ayında terfisiyle ilgili ABD’den güvenilir raporlar vardı . Yönetici …